top of page

Heure à définir

|

Zoom

Dogal Indigo egitimi

Bu derste dogal indigo nedir , pigment boyar madde donusumleri ve indigo kaynaklari, Indigo kupu nasil olusturulur, bakimi nasil yapilir, uzun sure bekleyince nasil uyandirilir, portakal, elma vs ile indirgeme Indigo ile tekstil veya ipler nasil boyanir, basit shibori tekniklerini ogreneceksiniz.

Dogal Indigo egitimi
Dogal Indigo egitimi

Heure et lieu

Heure à définir

Zoom

Invités

À propos de l'événement

Kainatın tüm renklerine yolculuk

Bitkilerle temel doğal boyama yapımı ve uygulama online atölyesi    

Bu derste bitkilerin içinde saklı renklerin peşine düşeceğiz. Türkiye florasında mevcut kökboya, cehri, barut ağacı, nar bitkileriyle boya elde edeceğiz ve renk skalası olusturacagiz. 

Doğal boyama tarihi, doğal boyama teknikleri, Anadolu usulu doğal boyama ve en ekolojik yöntemlerden bahsedilecektir. 

Küçük bir atölye kurmak için gerekli malzemeler ve nereden edinebileceği  

Pamuk,keten vb bitkisel lifler ile yün,ipek vb hayvansal liflerden bahsedip nasil seçilecegi ve sağlama testleri anlatılacaktır. 

Liflerin boyaya hazırlanması için yıkama ve derin temizleme nasıl yapılır, 

Mordan nedir ve nasıl seçilir, mineral ve bitkisel mordanlar, çevreye ve bize etkileri nedir, 

Doğal boyama kazanı nasıl hazırlanır,  Hangi bitkiler, hangi kısımları, hangi mevsimde nasıl toplanır ve saklanır,

Türkiye'de nereden alınır,

Doğal  boyama farklı yöntemler ve etkileri konuşulacaktır.

Akabinde lif nasıl boyanır, rengi nasıl değiştirilir, farklı yöntemlerden bahsedilecek ve uygulanacaktır.  

Doğal boyama bahçesi nasıl kurulur,balkonda neler yetiştirilebilir konuşulacaktır. 

Boya malzemeleri alabileceğiniz adresler  online siteler ile kaynak kitap isimleri paylaşılacaktır.  Dünyada ve Türkiye'de doğal boyamanın yeri ve en onemli ustalardan bahsedilecektir.   

Bu atölyede bitkisel dogal boyamayı, tarihini, kumaş, ip lifleri, mordan çeşitleri ve tekniklerini boya yapımı ve kumaşa sabitlemeyi, renk elde edebileceğimiz bitkileri ve toplanabilme zamanlarını  kök, yaprak, çiçek, kabuk, dal nasıl kullanılır öğreneceksiniz.

 Bu kursun sonunda doğal boyamayı evde kendiniz yapabilir hale geleceksiniz. Kursta teknik bilgi yanında uygulama da yaparak öğrendiklerinizi  pekiştirebileceksiniz.  

Atölyelerime katılan öğrencilerimin elini hiç bırakmıyorum öğrenim ve deneyim paylaşımı ömür boyu sürecektir.

Bitkilerden yiyecek, giyecek, barınma malzemesi ve boya yapımı insanlık tarihi kadar eskidir. Yazının keşfi ile birlikte bitkisel kaynaklı boya yapımının MÖ 5000 yıllarında başladığı tahmin ediliyor. ılk Mordan MÖ 2000 yılında  Hindistan’da  kullanılmış ve Çin, Mısır doğal boyama üretiminde başı çekmiştir.  Anadolu’da Hititler döneminde bitkisel boya kullanılmaya başlamıştır. Türk kırmızısı 16 yüzyılda dünyaca ünlü iken 18 yüzyıl sonundan itibaren ucuz sentetik boya kullanımı başlamış ve doğal boyama unutulmaya yüz tutmuştur. Doğal boyama sadece bitkilerle değil böcekler, deniz kabukları, toprak ve minerallerle de yapılmaktadır.  Bitkisel boyamada kullanılan birçok bitki aynı zamanda şifalı olup, tıbbi olarak da kullanılmaktadır. Bitkilerin bir kısmı antimikrobiyal, antibakteriyel ve antifungal  özelliklere sahiptir. Tekstil materyalleri geniş yüzey alanı ve nem tutucu özelliğiyle mikropların üremesi için keyifli ortamlar yaratır. Suni boyalar ve malzemeler alerjilere ve çeşitli hastalıklara  yol açabilmektedir. Bitkisel boyalar  ise mikropların gelişimini engellemektedir.   Bitkilerle doğal boyama insan ve çevre dostu olup  sürdürülebilirdir. Doğal boyama ustaları ve sanatçıları geri dönüşüme öncelik tanır ve doğanın sonsuz renk skalasını kumaşlara işlemek için yine doğayla iş birliği yapar. Her aşamasında bitkilerle elele olmak doğal boyama bitkileri bahçesi oluşturmak mevsim dönümlerini takibe ve bitkilerin dilini öğrenmeye bitki farkındalığına ilk adımdır.  Haydi bu keşfe sizde katılın.

Beste Peköz Bonnard'ın yolculuğu

Biyografi: Biyografi:

Beste Peköz Bonnard 10 yıl istanbul'da avukatlık yaptıktan sonra, 2007 yılında oğlunu doğada büyütmek için Normandiya’ da minik bir köye yerleşmiştir. Bahçesi ve çevresindeki bitkileriyle kurduğu dostluk ve kalbini rehber alarak sürdüğü yaşam, bitkilerin dilini anlama çabası onu etnobotanik okumaya yöneltmiştir. Doğa farkındalığı için çalışmalar yapmış, çeşitli bloglar yazıp çeviriler yapıp, botanik dersleri vermiştir. Şifa, besin, giysi, korunma dışında bitkilerden renk elde edildiğini keşfettiği günden beri her sabah gözünü renk elde etmek için açmaktadır. 2012 den beri doğal boyama, ecoprint (bitkilerle baskı) ve doğal indigo ile dünyayı renklendirmekte ve Anadolu'nun kayıp renklerinin peşindedir! Kadim bilginin hatırlanması, transferi ve doğal boyamanın yeniden canlandırılması ve doğal boyama ustaları yetiştirmek için dersler vermektedir.

Paris'te müzelerin antik tekstil restorasyonunu yapan Cecilia Aguirre’den taze yapraklardan indigo küpü yapmayı ve indigoyu pigmente dönüştürmeyi öğrenmiştir. Doğal boyama konusunda Anadolu tekniklerinden ekmek mayası ile çalışmakta ayrıca on farklı teknikte boyama yapmaktadır.

Efsane doğal boyama ustası Michel Garcia ile screen print, hint usulu baskı , şablon baskı ve fırçayla boyama çalışmış ve geleneksel baskıya uyarlamıştır. Shibori, batik, reserve baskı için Tomoko Kitaoka ile çalışmıştır. India Flint ‘ten online dersler almıştır. Bütün bunların dışında kendini adadığı doğal boyama için yıllardır her türlü bitki, mantar, likenle ve cesitli lif ve deri üzerinde yaptığı boyama ve baskılarla kazandaki bitkilerle beraber pişmeye devam etmektedir.

Öğrencileri İstanbul ve diğer illerde ecoprint indigo ve doğal boyama dersleri vermeye, Tasarımcılar eserlerinde ecoprint ve doğal boyamayı kullanmaya başlamış ve kendi atölyelerini açmışlardır. Bir kısım keçe ve gravür sanatçısı da eserlerinde ekoprint kullanarak farklı disiplinleri birleştirilmişlerdir. Akademisyenler ders programına katmış ve birlikte projeler üretmeye devam etmektedirler.

2018 yılında ilk kişisel sergisi “Yuva/Home” nisan’da Viyana'da akabinde 18/30 mayıs arası Paris'te ve nihayetinde haziran ayinda Istanbul’da seri olarak gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında Cherbourg ve Beaumont hague’ da biri kişisel iki sergi açmıştır.

Türkiye harici, Normandiya, Paris, Viyana, Floransa'da eğitimler düzenlenmektedir. Türkiye'de doğal boyama ustaları yetişmesine sağladığı katkı misyonunun önemli bir parçasıdır. Mimar Sinan Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesinden ogrencilere ecoprint dersi vermistir. Cesitli yarismalarda juri uyeligi yapmistir.

Normandiya yerel koyun ırklarını kullanarak boyadığı yünleri uluslararası yün festivallerinde tanıtmaktadır. Ekoloji festivallerinde ve okullarda renk atölyeleri düzenlemektedir.

Fransa’da 2019’da eğitim düzenleme yetkisi almış ve eğitim belgeleri düzenlemektedir.

Fransa’da 2021 yılında Rustica yayınevinden  “Teinture naturelle et Ecoprint’/Doğal boyama ve ecoprint isimli kitabı yayınlanmıştır.

Çalışmalarına ve eğitimlerine Cherbourg ve Heauville’de kurdugu dogal boyama okulu ve boyar bitki yetistirdigi ciftliginde devam etmektedir.

Billets

  • Bilet

    TRY 1,800.00
    +TRY 45.00 service fee

Total

TRY 0.00

Partager cet événement

bottom of page